Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karneval v Benátkách aneb barokní sukně v akci

Benátský karneval ! Pokud sdílet s někým metr čtverečný a nevadí vám vaší hlavu nechat použít, jako stativ, bude se Vám karneval líbit!!!

Karneval v Benátkách ! Moc  jsem ho chtěla zažít. Koukala jsem se na google fotky a přála si být na San Marco, až provazochodkyně bude ladně kráčet, nad hlavami ostatních toužistů, potkávat masky na ulici  a cítit se tajemně !!!

Tak se mi to splnilo. Jsem tady na karneval. A než se vrhnu na klady, které karneval má, začnu s tou odvrácenou stránkou ( asi proto, že si teď rychle žádný klady nemůžu vybavit ).

Tuším, že můj sen, zažít  místní karneval, sdílela půlka světa, která se sem nahrnula. Benátské uličky se zaplnily, hlavní třídy se nedají projít bez újmy. Kostýmy v ulicích jsou strašně náádherné (zdobené šaty, krásné látky, detaily, ach ach), ale když jdou vedle sebe dvě barokní sukně, neprotáhne se kolem už nikdo jiný. A když se barokní sukně zastaví na focení, ta je to konec. Finito! Sukně před vámi, fotící maniaci za vámi. Zácpa. Naštěstí jsem sama sebe, naprosto drze, povýšila na skoro, rozenou benátčanku, takže vím, kde se z těch klaustrofobních situacích vymanit, do jaké uličky zahnout. Tam mi  dělají společnost jen kočky a to, co po nich zbývá. Ale, to už je vlastně za odměnu.

Kladná věc benátského karnevalu je, že na bytě máme teď nějak víc čisto. V době karnevalu je velkým hitem po sobě a kolem sebe házet papírové konfety. Takže, jakmile si sundáte kabát, vaše podlaha se změní na mozaikové obrazce. Tím pádem o hodně víc zametáme. Vlastně pořád . 

Nudí vás,  váš černý kabát? Nesmutněte a  vyjděte do benátských ulic. Můžete si být jisti, že konfety z vašeho oblečení,  udělají zcela nový, neokoukaný kousek, podléhající modním trendů. Tak koště ke dveřím a hurá do ulic! 

Poprvé, za toho půl roku za mnou přijela moje maminka. Přijela ještě s kamarádkou Danou, se kterou sedí. Teda nesedí spolu base, ale v lavici. Holky společně chodí na kurz italštiny a tam si spolu vesele štěbetají. Takže holky přijely vlastně na studijní pobyt. Musím říct , že jsem na ně hrdá. Jejich jazykové dovednosti jsou na takové úrovni, že si  dokáží objednat Prosecco a to hned třikrát za sebou!

S holkama jsme se šly podívat na San Marco, kde měla být velká festa a volba benátské krasavice. To nechcete propást. Dobře,  hlavně jsme nechtěli propást  mladé gondoliéry, kteří dívky doprovázejí. 

Karneval by měl být o společném sdílení radosti. To by odpovídalo! Máte vždy neskutečnou radost, když se vám podaří klofnout místa, odkud něco vidíte (hlavně, když se vaše výška podobá té hobití). Mimo té sdílené radosti , sdílíte i jeden metr čtverečný, na kterém stojíte společně s dalšími dvěma lidmi, minimálně. Také si lidé můžou být navzájem velmi užiteční. Třeba moje maminka, jednomu Angličanovi co stál za námi, nahradila stativ. Pán byl nadšen, že bude mít ostré fotky a vesele si u toho pofuňoval. Tak moc, že se mamince začal tvořit na hlavě nový druh ,,foukané". Snažila jsem se maminku z  této nové funkce vyprostit lokty, které jsem Angličanovi, (jemně) zaryla do břicha. Nénené, kdepak. Pán měl na sobě kvalitní goretex, který nepropustí zimu, déšť  a zjevně je i neprůstřelný, takže lokty byla chabá zbraň. Rozhodli jsme se, toto sdílené veselí ukončit a  vymanit se z davu a  zajít si na pizzu. U ní jsem se utvrdila, ve svých asociálních sklonech, protože jsem z ní měla mnohem větší radost, než z přecpaného San Marca.

Další akce, která se odehrávala na San Marco byla slavná akce ,, Il volo dell'angelo". Této kratochvíle, jsme se vzdali ještě před San Marcem, když jsme viděli ty proudící davy, které se tam snaží dostat. Naše asociální cítění, jsme se rozhodli podpořit odjezdem na ostrov Burano. Žádní lovci masek, zácpy ani funící pánové. Dalším skvělým útočištěm je ostrov Lido, kam jsme se odjeli schovat potom. Moře, pláž a mušličky, Spousty mušliček. 

Musím říct, že zametat po dlouhé písek a né konfety, byla příjemná změna. 

Ale sakra, kam se vytratil ten původní, tajemný duch? To se vážně všechno podřizuje tomu, aby na webovkách byly hezké fotky? Asi jo, to je vážně smutný!

Ale, rozhodla jsem se neklesat na mysli a užít  si  karneval  po svém. Po Péťovsku! Touláním úzkými uličkami - to mi jde - a  s frittellou v ruce . Mám pocit, že takhle nejvíc nasaju to původní kouzlo a důvod, proč to celé vzniklo. A když potkám masku v temné uličce, vždy mi poskočí srdéčko a mám pocit, že se to kouzlo ještě nevytratilo! 

Buon divertimento!

          Postskriptum

Frittella, je karnevalová pochoutka. Taková jiná verze koblihy s rozinkami a plněná vanilkovým krémem. Jedno velký MŇAM !

Autor: Petra Brabencová | neděle 4.3.2018 21:40 | karma článku: 12,96 | přečteno: 278x
  • Další články autora

Petra Brabencová

Líné Benátky

Benátský ,,Times" Skandální popis temných benátských uliček i obyvatel. Kdo, kde s kým ? Kdo, kde s čím!!

30.1.2018 v 10:54 | Karma: 17,69 | Přečteno: 370x | Diskuse| Cestování

Petra Brabencová

Poletucha poletavá

Řeknu Vám, být sochou v Benátkách, není žádný med. Ať představujete sebe významnější osobnost či národní symbol, můžete si být naprosto jistí, že na vaší hlavě, vždycky bude sedět racek

14.1.2018 v 9:31 | Karma: 14,68 | Přečteno: 442x | Diskuse| Cestování

Petra Brabencová

Ten Andrea aneb něco je tu ve vzduchu

V Benátkách je zavedena dlouholetá tradice. O půlnoci na San Marco - velká líbačka. Každý musí někoho políbit. ,,Tak proč jedeme na druhou stranu, když se máme líbat?" .

7.1.2018 v 10:32 | Karma: 16,08 | Přečteno: 508x | Diskuse| Cestování

Petra Brabencová

Páni Slizáci

Dneska jsem se podívala na zoubek, benátským ,,podnikatelům", kteří mi tu obohacují život. Un piccolo espresso na to

17.12.2017 v 13:03 | Karma: 19,64 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Cestování

Petra Brabencová

Buongiorno

Však víte. Benátky, úzké uličky, okna blízko u sebe. Když dojdou nějaké kuchyňské ingredience, můžete násadou od koštěte zabouchat na protější okno ,, Ciao Carlo, máš trochu cukru?"

11.12.2017 v 13:18 | Karma: 10,87 | Přečteno: 408x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 490x
Jsem Petra. Závislačka na oříškách a kofeinová upírka. Místo činu - Benátky !

Mám obrovské štěstí, že můžu studovat, žít, vychutnávat, ochutnávat, užívat a zažívat jedno z nejkrásnějších  míst na světě.  Pít dobré kafe za euro, čichat pizzu na každém kroku - následkem pravidelného nasávání její vůně je, že už na ní prostě nemáte chuť- koukat na racky, poslouchat harmoniku na ulici a být pozorovatelkou benátského života. 

http://jedno-cappucino-prosim.webnode.cz/

Seznam rubrik